Om Rågskär

I Stockholms skärgårds yttre havsband ligger Rågskär…

en privat liten ö omgiven av många små skär och grynnor. Närmaste granne är ett fågelreservat till skydd för den häckande havsörnen. Här finns ett rikt fågelliv med goda möjligheter att få se havsörnen flyga och jaga.

lohokar

Maten på Rågskär är skärgårdstypisk.

De nyrensade abborrfiléerna serveras direkt från grillen eller stekhällen bredvid bordet på klipporna eller i sjöboden där nät och annan fiskeutrustning hänger på väggarna. Med de stora gaveldörrarna öppna är utsikten bedövande över bryggan, fjärden och solnedgången.

omat

Mitt kulinariska motto fick jag av en av mina gäster, krögaren Erik Lallerstedt, som efter ett besök på Rågskär med fyra kinesiska gäster, skrev i gästboken

”det enkla har en förmåga att vara det oslagbara”

olall

Här ute, i vinden och stillheten…

erbjuder jag enskilda sällskap en exklusiv skärgårdsupplevelse, avkoppling med bastubad, fiske, ett parti varpa samt att avnjuta en kulinarisk skärgårdsmåltid. Konferera kan ni göra antingen ute på berget eller inne i storstugan. I likhet med konstnärerna Anders Zorn och Bruno Liljefors har många av mina gäster funnit denna skärgårdsmiljö mycket kreativ och stimulerande.

ofisk

Er värd, Björn Åkerlund, tillika ägare, hälsar Er välkomna till Rågskär. Rågskär med omgivande öar, som ingår i Villingearkipelagen, köptes av min farfar, Erik Åkerlund på 1920-talet och har sedan dess varit i familjens ägo. Den genuina bebyggelsen är dock från senare datum.

Jag blev civilingenjör på KTH 1973 och har sedan dess arbetat internationellt på bl.a Atlas Copco och SKF Steel. Jag har alltid tillbringat mycket tid på Rågskär och arbetar nu med att utveckla konferenspotentialen med bevarande av småskaligheten på denna vackra och avskilda ö, där sol och vindenergi är de enda energikällorna. Jag har ett brinnande intresse för skärgården, jakt, fiske och är dessutom mycket road av matlagning. Att få komma ut i en privat skärgårdsmiljö med företagets ledning eller avdelning för att konferera eller att umgås tillsammans med viktiga kunder eller utländska gäster är en oförglömlig upplevelse.

Rågskär är platsen för förtroliga samtal eller diskussioner,

om man nu måste säga något. Annars är tystnaden ett välbehövligt inslag i ett för många i övrigt inrutat arbetsliv. För mig är säkerhet, diskretion och service honnörsord. Något som gäller arrangemanget rakt igenom.

ojapan2

Med den här typen av arrangemang vänder jag mig framför allt till företagets ledning och deras viktiga gäster, liksom till företag, myndigheter och organisationer såsom värd för utländska gäster.

obj3

I all sin enslighet är tillgången till Rågskär mycket god.

Från Stockholm tar man sig till Rågskär på 15 minuter med helikopter. En häftig upplevelse är annars att åka ut med gummibåt i 50 knops fart och sedan möta tystnaden på Rågskär.

oheli2

Självklart ordnar jag också så att ni kan segla eller åka motorbåt från Stockholm, Saltsjöbaden eller Dalarö. Jag ordnar Er transport vare sig ni kommer ut över dagen eller väljer att stanna över natt.

obatar2

Välkommen
mvh Björn Åkerlund

Tel nr: +46 708 783 792
E-mail: ba@ragskar.se

brygga